Es constitueix la CEL de Mieres


El passat dia 22 de desembre es va constituir la comunitat energètica de Mieres. S’ha constituït en forma de cooperativa de consumidores i usuàries sense ànim de lucre amb el nom de “C.E.L. de Mieres SCCL“; Comunitat Energètica Local de Mieres.

Aquesta CEL l’està tirant endavant un grup promotor format per 11 veïnes desprès del procés de dinamització engegat per l’Ajuntament i en el que Emelcat va participar com a assessor tècnic fent xerrades amb el veïnat i càlculs tècnics de model tècnic i econòmic.

En els estatuts s’indica que l’objecte de la cooperativa és “satisfer les necessitats energètiques de les persones sòcies consumidores i les seves famílies” impulsant “projectes i iniciatives que han de dur el municipi a disposar d’un model de consum d’energia eficient, basat fonamentalment en l’ús de recursos energètics renovables i majoritàriament locals en el menor termini possible”.

Els primers projectes de la CEL seran instal·lacions de generació fotovoltaica amb emmagatzematge en el pavelló poliesportiu per autoconsum col·lectiu. La primera d’elles serà una instal·lació de 24 kWp i 11 kWh que cedirà l’Ajuntament a la cooperativa a canvi de disposar d’un percentatge d’energia. S’espera que aquesta instal·lació estigui en marxa a mitjans d’aquest any. Més endavant està planejat ampliar amb 100 kWp i 44 kWh que promou la CEL. Aquesta ampliació ha estat presentada a la tercera convocatòria del programa d’ajuts CE-Implementa i s’espera poder posar en marxa a inicis del 2024. La preparació de la sol·licitud ha comptat amb el suport d’Osona Energia i Emelcat. Aquesta instal·lació ampliarà la primera en una part de la coberta del pavelló cedida per l’ajuntament.

Amb l’alcaldia de Mieres portem treballant des de 2018 en el marc del projecte TESAT. Veure com el veïnat s’ha organitzat en CEL i està fent les passes necessàries per a tenir les primeres instal·lacions ens fa moltíssima il·lusió.