Disseny i dinamització de la Comunitat Energètica del Sagrat Cor


Sagrat Cor sccl és una cooperativa d’habitatges creada al 1957, formada per 5 comunitats cada una d’elles amb diversos blocs. Cada bloc és una comunitats de propietaris i el conjunt són més de 1000 habitatges, 600 dels quals son socis de la cooperativa.

En la transició energètica que estem vivint és bàsica l’implicació ciutadana, per raons ambientals i també socials. Les energies renovables permeten aprofitar els recursos energètics de forma local de forma que el profit recaigui en els habitants del territori on es generi. D’aquesta forma aconseguir també una major eficiència.

En el cas de les ciutats, amb una densitat de població alta, cal un bon acord per poder aprofitar aquest recursos que en general no són de propietat individual. Una bona manera és fent comunitat, que ens dona la màxima eficiència i té moltes avantatges de cohesió social.

En aquesta col·laboració, l’objectiu és activar els socis de la cooperativa Sagrat Cor per a formar una comunitat energètica basada en autoconsum amb generació fotovoltaica i en la millora de l’eficiència energètica.

En el projecte s’estudiaran diferent possibilitat tècnico- econòmiques i diferents velocitats de creixement de la comunitat energètica, (no cal que tothom entri al mateix moment, ni cal fer la inversió de cop). Es mirarà d’integrar els equipament públics propers i altres propietats i espais amb possibilitat de generació a la comunitat.

Com dèiem els destinataris són els habitant de les cases de la cooperativa Sagrat Cor, per tal d’empoderar-los desenvolupant sistemes d’autoconsum compartit i millores energètiques de forma comunitària, creant una comunitat energètica o diverses per poder-ho gestionar. La major part dels habitatges de la cooperativa són a la zona de Provençals del Poblenou.

L’objecte del projecte és fer tota la feina d’activació dels veïns, que tenen ganes de tenir activitat cooperativa, així com el contacte amb els equipament i espais propers amb possibilitats de generació elèctrica solar perquè entrin a la comunitat, i s’inclouran també els estudis de diferents possibilitats tècniques i econòmiques d’autoconsum compartit.

Col·laboració entre Sagrat Cor , Seba i Emelcat. Projecte subvencionat per TIC TAC Clima de l’Ajuntament de Barcelona.