Participem en el procés participatiu de constitució de la Comunitat Energètica de Mieres.


L’Ajuntament de Mieres, a La Garrotxa, ha iniciat un procés participatiu per crear una comunitat energètica al municipi. Emelcat participa aportant coneixement tècnic i experiència en la dinamització d’aquest tipus de projectes col·lectius.

La possibilitat de crear una comunitat energètica a Mieres va començar-se a explorar durant el projecte Tesat. Mieres va ser un dels municipis pels que Emelcat va fer un pre-estudi de com podria ser una comunitat energètica basada en l’autoconsum compartit fotovoltaic. Seguint la relació iniciada llavors, ara acompanyem el veïnat de Mieres per fer-la realitat.

El procés participatiu es va iniciar el dissabte 14 de maig, amb una primera xerrada a càrrec de Montserrat Mata i Albert Llobet. En aquesta xerrada es van introduir al veïnat què és una comunitat energètica, els models amb els que s’estan desenvolupant a Catalunya i la figura de l’autoconsum compartit. Al final de la xerrada hi va haver un debat molt interessant amb els assistents.

Aquest procés participatiu continua amb dues jornades més. Una que va tenir lloc el passat dissabte 21 i la tercera que serà el 18 de juny.

Cartells de les dues primeres xerrades.

En la segona xerrada es van treballar els conceptes introduïts en la primera de forma més pràctica. L’objectiu és que les veïnes puguin fer-se una idea dels costos i estalvis involucrats. I que comencin a plantejar-se les decisions que s’hauran de prendre durant el procés participatiu. En aquesta xerrada es va reservar una estona per a fer una dinàmica en que les veïnes van començar a treballar en la definició del model de la futura comunitat energètica.

Moment de la xerrada en que les veïnes van fer la dinàmica.

A la tercera xerrada, es presentaran resultats de com podria ser una CE a Mieres basada en la informació de consums i possibilitats de generació aportades per les veïnes que han mostrat interès pel projecte. En base a aquest estudi de viabilitat tècnica i econòmica es començarà a definir en detall de la comunitat.

Estem molt contentes de participar en aquest procés i esperem veure properament la comunitat constituïda i en marxa!