A finals de març iniciàvem una sèrie de jornades de promoció de nous models energètics en la industria basats en l’autoconsum fotovoltaic compartit i les comunitats energètiques. Aquestes xerrades s’emmarquen en un contracte amb l’AMB per a la dinamització d’aquests models energètics que han de permetre avançar més ràpid en la transició energètica i incrementar la competitivitat del teixit empresarial de l’àrea en uns moments especialment complicats.
Durant la primavera vàrem presentar i debatre aquestes figures amb empresaris de Pallejà, El Papiol, Viladecans i Sant Andreu de la Barca. A l’estiu, el juny i inicis de juliol varem visitar Corbera, Montgat, Cornellà, Montcada i Reixac, Sant Just i Ripollet.
Aquests dies, hem reprès aquesta activitat fent jornades a Castellbisbal, Cornellà, Gavà i Sant Boi. I durant les properes setmanes visitarem el Prat i Sant Cugat. Tenim també programades segones jornades amb empreses que han mostrat interès en estudiar més en detall el seu entorn a Sant Just i Sant Andreu.
A les jornades mostrem com produir energia de forma local i compartir-la amb les empreses veïnes és una forma de reduir la variabilitat dels costos i assegurar accés a energia a bon preu i a llarg termini. Els polígons industrial tenen un gran potencial d’explotació del recurs solar i el plantejament de projectes col·lectius en permet un millor aprofitament. A més, l’autoconsum fotovoltaic compartit i les comunitats energètiques poden ajudar a les empreses ha reduir la seva petjada de carboni, requisit cada cop més important per a poder seguir sent competitius en les cadenes de subministrament. I, també molt important, són una part fonamental de la necessitat que tenim com a societat de reduir les emissions de CO2 i minimitzar l’impacte de l’emergència climàtica.
Tot i que aquestes són figures força noves, comença a haver-hi exemples en diferents etapes de desenvolupaments. Dediquem una part de les ponències a mostrar aquests exemples per tal d’aterrar els conceptes presentats i mostrar l’ampli ventall de tipus de comunitats que s’estan tirant endavant.
També tractem temes relacionats com són les bonificacions fiscals que alguns municipis apliquen a les empreses que instal·len fotovoltaica i com gestionar aquestes inversions si es desenvolupa l’activitat empresarial en una nau de lloguer.
A les xerrades participem Emelcat i Símbiosy. En alguns casos, empresaris del municipi que ja tenen una instal·lació d’autoconsum expliquen la seva experiència o es presenta l’associació d’empresaris del polígon com agent facilitador d’aquest tipus de projecte. Els ajuntaments també participen emmarcant la jornada en els seus projecte i presentant les bonificacions fiscals disponibles per a projectes de fotovoltaica.
La rebuda per part dels empresaris està sent bona i els debats posteriors, que s’allarguen força estona, demostren que el tema desperta molt d’interès i que generar espais de trobada per a parlar d’aquests temes és necessari i profitós. Estem convençuts que amb aquest impuls sorgiran, o s’acceleraran, iniciatives als municipis que visitem.
A continuació recopilem l’impacte als mitjans i xarxes socials d’aquestes jornades:
Altres enllaços:
Jornada de Pallejà:
Jornada de Gavà:
Jornada a Sant Boi:
https://www.instagram.com/p/CjIKrTWMdes/
https://www.facebook.com/reactivemsantboi
Segona Jornada a Sant Just Desvern
Segona Jornada a Sant Andreu de la Barca
Jornada a Santa Coloma de Gramenet
https://twitter.com/grameimpuls/status/1631227441464082432?s=20
https://ateneubnord.cat/jornada-de-transicio-energetica-a-santa-coloma/