Reprenem la promoció de l’autoconsum compartit i les comunitats energètiques al teixit industrial de l’AMB.


A finals de març iniciàvem una sèrie de jornades de promoció de nous models energètics en la industria basats en l’autoconsum fotovoltaic compartit i les comunitats energètiques. Aquestes xerrades s’emmarquen en un contracte amb l’AMB per a la dinamització d’aquests models energètics que han de permetre avançar més ràpid en la transició energètica i incrementar la competitivitat del teixit empresarial de l’àrea en uns moments especialment complicats.

Durant la primavera vàrem presentar i debatre aquestes figures amb empresaris de Pallejà, El Papiol, Viladecans i Sant Andreu de la Barca. A l’estiu, el juny i inicis de juliol varem visitar Corbera, Montgat, Cornellà, Montcada i Reixac, Sant Just i Ripollet.

Aquests dies, hem reprès aquesta activitat fent jornades a Castellbisbal, Cornellà, Gavà i Sant Boi. I durant les properes setmanes visitarem el Prat i Sant Cugat. Tenim també programades segones jornades amb empreses que han mostrat interès en estudiar més en detall el seu entorn a Sant Just i Sant Andreu.

A les jornades mostrem com produir energia de forma local i compartir-la amb les empreses veïnes és una forma de reduir la variabilitat dels costos i assegurar accés a energia a bon preu i a llarg termini. Els polígons industrial tenen un gran potencial d’explotació del recurs solar i el plantejament de projectes col·lectius en permet un millor aprofitament. A més, l’autoconsum fotovoltaic compartit i les comunitats energètiques poden ajudar a les empreses ha reduir la seva petjada de carboni, requisit cada cop més important per a poder seguir sent competitius en les cadenes de subministrament. I, també molt important, són una part fonamental de la necessitat que tenim com a societat de reduir les emissions de CO2 i minimitzar l’impacte de l’emergència climàtica.

Tot i que aquestes són figures força noves, comença a haver-hi exemples en diferents etapes de desenvolupaments. Dediquem una part de les ponències a mostrar aquests exemples per tal d’aterrar els conceptes presentats i mostrar l’ampli ventall de tipus de comunitats que s’estan tirant endavant.

També tractem temes relacionats com són les bonificacions fiscals que alguns municipis apliquen a les empreses que instal·len fotovoltaica i com gestionar aquestes inversions si es desenvolupa l’activitat empresarial en una nau de lloguer.

A les xerrades participem Emelcat i Símbiosy. En alguns casos, empresaris del municipi que ja tenen una instal·lació d’autoconsum expliquen la seva experiència o es presenta l’associació d’empresaris del polígon com agent facilitador d’aquest tipus de projecte. Els ajuntaments també participen emmarcant la jornada en els seus projecte i presentant les bonificacions fiscals disponibles per a projectes de fotovoltaica.

La rebuda per part dels empresaris està sent bona i els debats posteriors, que s’allarguen força estona, demostren que el tema desperta molt d’interès i que generar espais de trobada per a parlar d’aquests temes és necessari i profitós. Estem convençuts que amb aquest impuls sorgiran, o s’acceleraran, iniciatives als municipis que visitem.

A continuació recopilem l’impacte als mitjans i xarxes socials d’aquestes jornades:

Altres enllaços:

Jornada de Pallejà:

Jornada de Gavà:

https://www.facebook.com/493580480796194/posts/pfbid0hj8SJA5VDHVfGb1jGh5B1DkzBWS1nLAkjducwLLTt8gJD8A91ntPbtLq7BgttwVTl/

https://www.linkedin.com/posts/gava-impulsa_cse-empresaeqries-emprenedores-activity-6980443666247004160-SGu8?utm_source=share&utm_medium=member_desktop

Jornada a Sant Boi:

https://www.instagram.com/p/CjIKrTWMdes/

https://www.facebook.com/reactivemsantboi

Segona Jornada a Sant Just Desvern

https://promocioeconomica.santjust.net/2022/10/segona-reunio-vers-lautoconsum-compartit-i-comunitats-energetiques-als-paes-de-sant-just/

Segona Jornada a Sant Andreu de la Barca

https://www.elllobregat.com/noticia/23651/sant-andreu-de-la-barca/sant-andreu-de-la-barca-avanza-con-la-constitucion-de-las-comunidades-energeticas.html

Jornada a Santa Coloma de Gramenet

https://twitter.com/grameimpuls/status/1631227441464082432?s=20

https://ateneubnord.cat/jornada-de-transicio-energetica-a-santa-coloma/