El passat 30 de gener la Montserrat Mata Dumenjó, directora tècnica d’Emelcat, va participar com a ponent a la càpsula formativa “Energia eòlica, reptes i oportunitats territorials“. El cicle de càpsules formatives té per objectiu impulsar la transició energètica des de les oficines comarcals de transició energètica de la Diputació de Girona.
En aquesta càpsula, presentada per en Bep Pujol de l’Oficina Comarcal de Transició Energètica del Baix Empordà, vàrem presentar els resultats de l’estudi “Viabilitat de la promoció de l’eòlica participada a l’Empordanet“. En aquest estudi, realitzat per encàrrec de la Diputació de Girona, es va analitzar si era viable desenvolupar energia eòlica a l’Empordanet des de diferents punt de vista: recurs eòlic, capacitat d’evacuació i limitacions legislatives. També es va analitzar com es podria promoure l’energia eòlica des de les comunitats i la relació entre les necessitats energètiques del territori i el potencial de generació.
En aquesta càpsula també hi va participar Jaume Margarit, cap de la Divisió de Planificació Energètica de l’Institut Català d’Energia parlant de “Quanta energia necessitarem? Quines opcions tenim per generar-la? Expectatives sobre energia eòlica a la Proencat”. Pel que fa a l’eòlica marina des de l’IREC van explicar “El perquè del plantejament de l’eòlica marina a Catalunya. El Plemcat”. En Pep Puig, impulsor del projecte Viure de l’Aire del Cel, va parlar sobre “Eòlica amb participació ciutadana. El cas de Viure de l’Aire del Cel”.
Aquesta càpsula va ser la primera de les càpsules de l’any 2025. Podeu trobar el calendari complet aquí. El format és virtual i en cada sessió es conviden experts perquè presentin projectes inspiradors per als municipis.
Esperem que les informacions i experiències presentades serveixin per a fer avançar la implantació d’energia eòlica a les comarques gironines.