Presentació del segell CEL Coop


Emelcat és una de la quarantena de cooperatives federades a la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya que han impulsat la creació del segell de qualitat CEL Coop. Aquest segell té per objectiu donar visibilitat a la feina que fan les cooperatives de treball en l’impuls de les comunitats energètiques locals en forma de cooperativa. El cooperativisme decideix, així, unir forces per la justícia energètica i avançar cap a la transició ecosocial.

Les CEL desenvolupades per Emelcat i les altres cooperatives promouen:

  • La sobirania energètica
  • L’impacte social i la justícia energètica
  • La governança amb valors cooperatius

Des dels seus inicis Emelcat ha fet una intensa activitat de dinamització de comunitats energètiques en forma de cooperativa i per això podem lluir amb orgull el segell CEL Coop que garanteix el nostre compromís amb la promoció de les CELs cooperatives, l’acompanyament i enfortiment de projectes que hagin triat aquesta forma i la defensa de la sobirania i la justícia energètica.

Emelcat podem oferir acompanyament:

Social
Tècnic
Gestió
Instal·lació
Jurídic

L’experiència d’Emelcat en la divulgació i dinamització social i tècnica de CEL Coops és extensa i un dels nostres principals valors.

Ja el 2018, en el marc del projecte TESAT es va treballar amb la xarxa d’ateneus cooperatius i Som Energia per a estudiar el potencial renovable en una trentena de municipis de Catalunya i activar la ciutadania per a que s’impulsés una comunitat energètica. De les comunitats que es van treballar, moltes han tirat endavant el projecte. Per exemple, la CEL de Mieres, la Cel de Caldes i la Comunitat Energètica de la Bordeta. Altres estan treballant per a fer realitat una CEL com poden ser Ulldemolins o Malla.

També vam fer un important treball presentant mostres d’interès a l’IDAE que estem convençuts van ajudar a que les subvencions CE-Implementa es fessin realitat.

El 2021, en el marc d’un projecte Tic-Tac Clima vam treballar amb la cooperativa d’habitatge Sagrat Cor en el desenvolupament d’una CEL en alguns dels seus edificis.

Des del 2021 hem desenvolupat un important treball amb cooperatives agràries per a fer possible la creació de comunitats energètiques impulsades des d’aquestes cooperatives. Un exemple dels fruits d’aquesta feina és la constitució de la Cooperativa de Falset-Marçà com a comunitat energètica.

Notícia i Nota de premsa a la pàgina web de la Federació de Cooperatives de Treball.