Divulgació i dinamització de Comunitats Energètiques a particulars i empreses. Sector industrial


Des de l’Àrea d’ecologia de AMB (Àrea Metropolitana de Barcelona) han adjudicat a EMELCAT un contracte de servei consistent en la divulgació i dinamització de comunitats energètiques en l’àmbit industrial.

Emelcat compta amb la col·laboració de Símbiosy, especialistes en diseny i implementació d’estratègies de simbiosis industrial, per a l’execució d’aquest contracte.

Les comunitats energètiques són un valor incalculable per un canvi de model energètic més sostenible i afavorir la sobirania energètica. És una forma d’explotar el recurs energètic local i de gestionar-ne el consum de forma comunitària.

És indispensable per poder dur a terme la transició energètica cap a un món més sostenible la participació de tots els actors locals. Cadascú dins les possibilitats, però a nivell general s’està veient que és un malbaratament no aprofitar totes les cobertes/teulades disponibles per generar energia per l’autoconsum individual o col·lectiu.

En el sector industrial recau un pes important a l’hora de treballar per aquest canvi de model cap a les energies renovables ja que consumeix aproximadament un quart de l’energia total consumida a Catalunya. És un sector que té moltes possibilitats de producció d’energia i emmagatzematge degut a la capacitat d’espais disponibles per poder fer grans instal·lacions fotovoltaiques, tèrmiques, etc. I el fet que moltes industries de diferents perfils de consum estiguin agrupades en polígons industrials potencia sinergies per a poder fer-ho de forma comunitària aprofitant al màxim les possibilitats.

Per altra banda, és un sector ja implicat, que dia a dia té dubtes i busca respostes. Fa unes setmanes, des de CECOT i obertCat van organitzar una conferència amb el nom de «Electrificació i descarbonització: Oportunitats i amenaces en la transformació industrial de Catalunya»

L’Àrea d’Ecologia de l’AMB, dins del Pla Clima i Energia 2030, i buscant solucions per anar avançant en la transició energètica, el passat juliol va procedir a obrir una licitació per adjudicar aquest treball de divulgació i dinamització en aquest sector que ha estat adjudicat a Emelcat.