Emelcat finalitza la posta en marxa d’una instal·lació de 55 kWp


El mes passat vam finalitzar la posta en marxa d’una instal·lació fotovoltaica de 55 kWp en un bloc de 234 pisos d’una comunitat de veïns al carrer Ganduxer al barri de Galvany de Barcelona. La potència instal·lada es connecta en mode d’autoconsum individual amb excedents a la línia de serveis comuns de l’edifici. S’ha triat aquesta modalitat d’autoconsum ja que, d’aquesta forma, l’estalvi aconseguit es reparteix entre tots els veïns amb un mínim de tràmits i sense les dificultats que pot presentar la legalització d’un autoconsum col·lectiu.

Aquesta instal·lació ja ha passat la inspecció de l’Organisme de Control (OCA) i fa dies que està funcionant i generant estalvi als veïns del bloc. La instal·lació té una vida esperada de més de 25 anys i està previst que els veïns recuperaran la inversió en 7 o 8 anys. Aquesta instal·lació evitarà l’emissió de 12 tones de CO2 anuals a l’atmosfera; això són 60.000 km en cotxe.

Emelcat ha estat la responsable del desenvolupament del projecte d’enginyeria, la direcció d’obra, la posta en marxa i la legalització de la instal·lació. Aquesta instal·lació s’ha desenvolupat en col·laboració amb l’arquitecte Enric Mir i Teixidor del despatx Estudi +MMASS Arquitectura.

El projecte s’ha executat en un edifici en forma d’Y, amb una coberta plana en tres ales rectangulars orientades a nord, sud-est i sud-oest. Aquestes ales estan rodejades d’un muret de protecció les ombres del qual s’han hagut de tenir en compte. De fet, s’han instal·lat optimitzadors d’ombres en aquells panels pels quals s’ha previst una afectació d’ombres. Aquests optimitzadors tenen la funcionalitat d’apagada ràpida, donant un punt addicional de seguretat a la instal·lació.

En quant a l’estructura, s’ha optat per una estructura de subjecció dels panells de formigó. Amb aquesta solució, no ha calgut fer forats a la coberta per a poder col·locar-hi la instal·lació.

La instal·lació disposa d’un sistema de mesura de producció i consum que permet veure en detall el nivell d’aprofitament que s’està fent de l’energia fotovoltaica. L’aplicació que permet veure aquestes dades es mostra en una pantalla a l’entrada de l’edifici per a que les veïnes puguin conèixer en detall el rendiment energètic i ambiental de la instal·lació.

Una dificultat de l’obra ha estat la separació entre la centralització de comptadors, situada a l’alçada del carrer i la sala on s’ha instal·lat l’inversor, situada a l’alçada de les cobertes. Aquesta distància s’ha hagut de superar amb el mínim de recorregut possible i assegurant que no hi hagi interferències entre la línia de potència i la de senyal del sistema de monitoratge.

Imatge en la que es pot apreciar la distància entre la coberta i la planta baixa de l’edifici.

En quant als equips, s’han instal·lat panells Sunova Solar sobre estructura Solarbloc i un inversor GoodWe.

Estem molt contentes de que aquesta instal·lació estigui ja en marxa i de poder-vos-la ensenyar. Si teniu pensat fer una instal·lació en el vostre bloc de pisos, no dubteu en contactar-nos! Us podem fer un estudi preliminar per a veure si la millor solució per a vosaltres és un autoconsum individual o teniu prou coberta per a que la instal·lació pugui alimentar també els habitatges amb un autoconsum col·lectiu. Contacteu-nos aquí.