Participació a EEM15


Entre el 19 i el 22 de maig del 2015 es va celebrar a Lisboa el 12è Congrés Internacional sobre el Mercat Energètic Europeu (EEM15).

En Javier Heredia va presentar l’article: “Economic analysis of battery electric storage systems operating in electricity markets”, escrit per F.-Javier Heredia; Jordi Riera; Montserrat Mata; Joan Escuer; Jordi Romeu.

L’estudi constitueix el punt d’inici del departament de desenvolupament d’EMELCAT i que s’ha de traduir en l’execució i implementació per part del departament de projectes.

Abstract

Battery electric storage systems (BESS) in the range of 1-10 MWh is a key technology allowing a more efficient operation of small electricity market producer. The aim of this work is to assess the economic viability of Li-ion based BESS systems for small electricity producers. The results of the ex-post economic analysis performed with real data from the Iberian Electricity Market shows the economic viability of a Li-ion based BESS thanks to the optimal operation in day-ahead and ancillary electricity markets.