Es presenta la Comunitat Energètica “Sol Ixent” a Ullastrell.


El passat 26 d’octubre l’equip d’Emelcat va estar a la biblioteca d’Ullastrell per presentar a la ciutadania la comunitat energètica “Sol Ixent“.

En una primera fase, la comunitat energètica està formada per 3 instal·lacions fotovoltaiques en cobertes d’edificis municipals: la Pista Poliesportiva, les Escoles Velles i la llar d’infants El Cucut. Dels 137 kWp instal·lats en aquests 3 edificis, 55 kWp es compartiran amb la ciutadania a través d’un autoconsum col·lectiu. L’ajuntament ofereix l’accés a aquesta energia com un servei obert a ciutadania i pimes a través d’un concurs públic en que es podrà demanar tenir accés a paquets d’1 kWp o 2 kWp a canvi d’una quota anual. Pels adjudicataris l’efecte a la factura elèctrica serà com si s’haguessin instal·lat plaques a casa seva. Aquest servei s’adjudicarà per 1 any prorrogables fins a 4. S’espera que el servei estigui en marxa els primers mesos de 2025.

Instal·lació fotovoltaica a la llar d’infants El Cucut d’Ullastrell. Font: Ajuntament d’Ullastrell.
Feines d’instal·lació de plaques a la Pista Poliesportiva d’Ullastrell. Font: Ajuntament d’Ullastrell.

Aquesta comunitat impulsada per l’Ajuntament d’Ullastrell ha comptat amb el suport de la Diputació de Barcelona i d’Emelcat per a la seva posta en marxa. Emelcat ha fet l’estudi tècnic necessari per a definir quina part de la potència fotovoltaica instal·lada per l’ajuntament es podia destinar a la ciutadania i com fer el repartiment de la resta entre equipaments municipals. L’estudi tècnic ha anat més enllà ja que hem dissenyat un full de ruta amb fases futures en que es considera l’aprofitament màxim de les cobertes disponibles i l’ús d’emmagatzematge per a fer un ús òptim de l’energia generada. També hem ajudat l’ajuntament en la generació de la documentació administrativa necessària per a oferir aquest servei a la ciutadania.

Amb aquesta iniciativa, l’ajuntament vol apropar l’autoconsum fotovoltaic a la ciutadania i que les veïnes d’Ullastrell puguin experimentar de primera mà els avantatges que ofereix sense haver d’invertir en una instal·lació pròpia. A l’hora de decidir qui gaudirà d’aquest servei, l’ajuntament ha volgut prioritzar aquelles veïnes que es troben en una situació econòmica vulnerable o que no poden instal·lar plaques a els seus habitatges. Els estalvis econòmics resultats de consumir energia auto-produïda seran majors de la quota anual que s’haurà de pagar. Volem destacar també la reducció d’emissions de gasos d’efecte hivernacle associada.

La Rat Mata en un moment de la xerrada de presentació de Sol Ixent a les veïnes d’Ullastrell.

La biblioteca d’Ullastrell es va omplir, el que demostra que aquest projecte desperta molt d’interès entre el veïnat. Després de la presentació per part d’Emelcat es va generar un interessant debat en que es van tocar diversos temes relacionats amb el projecte. Per exemple, els criteris de priorització de sol·licituds de participar en el servei, com maximitzar l’ús de l’energia generada a través del canvi d’hàbits, com combinar la participació a la comunitat si ja es tenen plaques a casa o possibles properes passes de la comunitat.

Va ser un plaer per a l’equip d’Emelcat poder presentar a la ciutadania aquest projecte en el que hem estat treballant des de la tardor de l’any passat!

Informació addicional:

Primers passos per una comunitat energètica a Ullastrell.

Ullastrell tindrà una instal·lació solar fotovoltaica d’autoconsum compartit.

Ullastrell augmenta un 800% l’energia fotovoltaica.

Nova instal·lació solar fotovoltaica a Ullastrell