COL·LABORACIONS


A través de diverses col·laboracions amb altres entitats, som capaços de tirar endavant projectes i iniciatives d’acord amb la nostra perspectiva de cooperativisme i per treballar conjuntament en la línia de trobar i aportar solucions mediambientalment responsables.

  • EmReCer – Emmagatzematge per reforçar la xarxa elèctrica a Comunitats Energètiques Rurals.

Durant l’execució del projecte CER.Coop Nous Horitzons es va identificar el problema de la capacitat de la xarxa de distribució en el cas del Grup Cooperatiu Fruits de Ponent. Els centres de treball del grup disposen de molt espai de coberta i la xarxa de distribució de la zona no pot absorbir tota la potència que s’hi podria instal·lar. Aquesta situació limita les possibilitats d’autoproducció del grup, i per tant d’estalvi. També limita la creació d’una comunitat energètica al voltant d’aquests centres de treball que aprofiti l’energia que s’hi genera en moments en que l’activitat dels centres de treball és molt baixa; cal tenir en compte que l’activitat del grup és altament estacional.

En aquest projecte, en col·laboració amb el Grup Cooperatiu Fruits de Ponent, Camp d’Alcarràs i Secció de Crèdit Sccl, Agrària Progressiva Benavent-Portella Sccl, Segre Fruits i Secció de Crèdit Sccl, Agrària del Llobregòs Sccl i la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya, s’aborda el problema des d’un punt de vista tècnic, jurídic i social. Es combinaran les tasques tècniques amb la promoció i gestió de la comunitat energètica al voltant de les instal·lacions del grup.

Promou i finança: la Generalitat de Catalunya – Departament d’Empresa i Treball.

Contingut relacionat: Detalls del projecte, Notícia.

  • CER.Coop Nous Horitzons – Segona edició del projecte CER.Coop.

El projecte CER.COOP va generar molt d’interès i s’ha seguit treballant en la mateixa línia amb 8 cooperatives diferents de les de la primera edició.

En aquesta segona edició s’ha aprofitat tot allò après a la primera edició per a treballar amb un nombre major de cooperatives, millorar la metodologia, donar un enfocament més pràctic al projecte i treballar la forma de transmetre els resultats als cooperativistes. Interessant destacar que s’ha inclòs en el ventall de solucions tècniques l’ús de generació fotovoltaica en terreny. També, s’han tingut en compte en el projecte als canvis legislatius donats entre la primera i la segona edició.

Participen en el projecte la Federació de Cooperatives Agrícoles de Catalunya (FCAC), vuit cooperatives agràries associades a la federació, BATEC i Emelcat.

Promou i finança: la Generalitat de Catalunya – Departament d’Empresa i Treball.

Contingut relacionat: Jornada de presentació de resultats.

  • CloopCEL – Clúster energètic per la cooperativització de les comunitats energètiques.

Aquest projecte ha nascut del projecte N’XARXA 21 de la CoopCat i del grup de treball de transició energètica de la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya que en va sorgir. L’objectiu és vertebrar un clúster energètic per a que el model de comunitats energètiques locals cooperatives esdevingui un referent en el desenvolupament de CELs a Barcelona i a Catalunya.

En el projecte es treballaran diferents aspectes: governança, marca i comunicació, legislació, agents a Barcelona i itineraris a seguir per a la promoció i creació de CELs a la ciutat de Barcelona i a la resta del país.

Aquest és un projecte d’intercooperació entre 7 cooperatives de treball: Cíclica, Geeni, Tarpuna, Celobert, Insta, La Fàbrica i Emelcat.

Amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona a través de la convocatòria Enfortim 22.

  • CCEGEComunitats Ciutadanes d’Energia en Generació i Emmagatzemetge.

Amb aquest projecte volem implicar a la població en la gran producció elèctrica, especialment la lligada amb la generació eòlica i l’emmagatzematge per la regulació del sistema. El projecte vol, identificar, estudiar, estructurar i difondre Comunitats Ciutadanes d’Energia, per tal de poder-les desenvolupar. S’agafa el cas de Viure de l’Aire del Cel Barcelona, entitat que té l’objectiu de fomentar l’energia eòlica a la ciutat de Barcelona, com a exemple.

Les tres tasques principals del projecte són: identificar localitzacions viables per a crear una CE basada en la venta d’energia eòlica al mercat, estudiar-ne la viabilitat i, finalment, dinamitzar el projecte amb la el veïnat.

En aquest projecte ens acompanya l’associació Viure de l’Aire del Cel Barcelona i les empreses del món de la generació eòlica que hi formen part i que tenen la capacitat de fer els estudis tècnics necessaris.

Promou i finança: la Generalitat de Catalunya – Departament d’Empresa i Treball.

Contingut relacionat: Descripció del projecte, Recta final.

  • CER.COOP – Comunitats Energètiques Rurals en cooperatives agràries.

El projecte CER.COOP té per objectiu principal desenvolupar Comunitats Energètiques Rurals (CER) liderades per cooperatives agràries a partir de les parcialment regulades Comunitats Energètiques Locals (CEL). El projecte posarà les bases de coneixement i informació perquè les cooperatives agràries puguin liderar la transició energètica en el seu àmbit territorial.

Aquest és un projecte d’intercooperació entre cooperatives de treball associades al sector energètic i cooperatives agràries.

En aquest projecte s’estudiarà l’encaix de les cooperatives agràries amb el marc normatiu actual per a les CELs i es treballarà amb solucions pilot que siguin vàlides per a les 3 cooperatives agràries participants en el projecte i que tinguin solucions genèriques que les facin útils per a altres cooperatives amb característiques semblants.

Participen en el projecte la Federació de Cooperatives Agrícoles de Catalunya (FCAC), tres cooperatives agràries associades a la federació, BATEC i Emelcat.

Promou i finança: la Generalitat de Catalunya – Departament d’Empresa i Treball.

Contingut relacionat: Detalls del projecte, Jornada de presentació de resultats.

  • Divulgació i dinamització de Comunitats Energètiques Industrials a l’AMB

Emelcat lidera un projecte de divulgació i dinamització de comunitats energètiques industrials basades en l’autoconsum fotovoltaic per als polígons de l’AMB. Aquesta tasca la farem en col·laboració amb Simbiosy, especialistes en economia circular i estratègies de simbiosi industrial.

El projecte, guanyat en licitació pública per Emelcat i Simbiosy, està impulsat per l’AMB amb l’objectiu de fer arribar a les empreses dels polígons industrials la figura de les comunitats energètiques i l’autoconsum compartit i els avantatges que en poden obtenir.

Les primeres passes del projecte seran la identificació dels actors del món industrial de l’AMB que puguin fer el paper de prescriptors i d’exemples ja activats de comunitat energètica industrial a la península. Un cop finalitzades aquestes tasques, es duran a terme esdeveniments amb prescriptors i a nivell de polígon industrial per a explicar, aprofitant els exemples trobats, els beneficis de posar en marxa una comunitat energètica en el polígon.

Emelcat i Simbiosy es complementen aportant coneixement tècnic i programari propi rellevant, experiència en dinamització de projectes en l’àmbit industrial i coneixement de la situació normativa.

Contingut relacionat: Descripció del projecte, Primera jornada, Altres jornades.

  • Creació de la Comunitat energètica del Sagrat Cor

Sagrat Cor sccl és una cooperativa d’habitatges creada al 1957, formada per 5 comunitats cada una d’elles amb diversos blocs. Cada bloc és una comunitats de propietaris i el conjunt són més de 1000 habitatges, 600 dels quals son socis de la cooperativa.

En la transició energètica que estem vivint és bàsica l’implicació ciutadana, per raons ambientals i també socials. Les energies renovables permeten aprofitar els recursos energètics de forma local de forma que el profit recaigui en els habitants del territori on es generi. D’aquesta forma aconsegui també una major eficiència.

Continua llegint

  • Projecte Comunitats Rubí Brilla

Comunitats Rubí Brilla és un projecte impulsat per l’ajuntament de Rubí. Té per objecte crear un model de ciutat que acompanyi a les comunitats veïnals a reduir els gasos d’efecte hivernacle a través de l’estalvi, l’eficiència energètica i les energies renovables. En concret, Emelcat ha fet l’estudi de dimensionat per a 9 comunitats de veïns de la ciutat on s’instal·laran equips per autoconsum.

És coordinat pel despatx d’arquitectes MMASS Arquitectes i Emelcat, i hi participen també Girasol SCCL (instal·ladors), Vilor SL (constructors) i Cíclica SCCL (arquitectes amb especialitat d’energia).

  • Projecte Coop de Sol – Territori de Masies

Coop de Sol – Territori de Masies és una campanya de compra col·lectiva d’instal·lacions solars a la regió del Solsonès. Es tracta d’una col·laboració entre les cooperatives Territori de MasiesAradaGirasol i Emelcat que portarà la sobirania energètica a multitud d’habitatges de la comarca lleidatana.

  • Impuls Solar Barcelonès

L’Impuls Solar del Barcelonès és una compra col·lectiva d’instal·lacions fotovoltàiques impulsada per la cooperativa Som Energia. En aquest projecte, EMELCAT treballa en Unió Transitòria entre Empreses amb SEBA, encarregant-se de les qüestions d’enginyeria.

El projecte portarà la sobirania energètica a 100 habitatges dins del Barcelonès, oferint preus altament competitius i un procés complet, d’estudi previ detallat a la obra d’instal·lació.

  • BATEC (Pol Cooperatiu de l’energia de Barcelona)

El Pol cooperatiu de l’energia de Barcelona és un projecte en col·laboració amb moltes altres cooperatives que pretén: idear un sistema energètic renovable responsable, fomentar el cooperativisme i els principis que hi van associats, portar la sobirania energètica als territoris i augmentar la força política en l’àmbit energètic.

Els constituents d’aquesta col·laboració són: Aiguasol, Azimut360, Coopolis, SEBA, LACOL, Societat Orgànica i Emelcat.

[Actualització]Emelcat va participar en la concepció i desenvolupament de BATEC així com la seva constitució però ja no en forma part.

  • TESAT

El projecte TESAT (Transició Energètica Social i Ambiental des del Territori) vol activar el territori i la seva gent en la transició energètica a partir de la promoció local en diferents fronts fent l’anàlisi de viabilitats econòmiques i energètiques de diferents entorns col·lectius i individuals.

Es tracta d’una col·laboració duta a terme amb Som Energia i Ateneus Cooperatius

Continua llegint

  • UEU Can Ricart

Amb la col·laboració de Barcelona Activa, i com a part de la entitat Taula Eix Pere IV , s’està duent a terme un projecte d’instal·lació d’autoconsum compartit a nivell col·lectiu a l’espai fabril de Can Ricart, espai que correspon a 4 illes de Barcelona.

Continua llegint

  • ESTORELOT – RIS3CAT

Som co-coordinadors, juntament amb IGrid sl., de ESTORELOT: Projecte englobat dins la comunitat d’energia sostenible i eficient del RIS3CAT, coordinada globalment per IREC.

Continua llegint

  • Cor de l’Illa

Projecte instal·lació d’emmagatzematge associada a una zona urbana

Continua llegint

  • Projecte EFTREVIBAT-VIDA

ENTITATS A LES QUALS EMELCAT SCCL ESTÀ ASSOCIADA